Příprava sushi

Pokud se vám doneslo, že příprava sushi je opravdu snadná a zvládne ji hravě každý doma – je to pravda! Na následujících řádcích vám ukážeme v několika jednoduchých krocích, jak si tento lahodný pokrm z Japonska připravit. A máme pro vás také několik užitečných rad a tipů. Dobrou chuť! Neboli: Itadakimasu!

Příprava sushi se neobejde bez sushi rýže

To, co budete na sushi potřebovat, se odvíjí od druhu sushi, které chcete připravovat. Pokud si nejste jistí, podívejte se na náš článek, ve kterém jsme vám druhy sushi představili. Surovinou, bez které se ale neobejdete při přípravě jakéhokoliv druhu, je sushi rýže. Z obyčejné rýže nevytvoříte hmotu, která se dá tvarovat a příprava sushi by se tak snadno mohla stát noční můrou.

Mořská řasa nebo tofu?

Nejčastěji se sushi obaluje v mořské řase nori, ale ne každému je chuť či konzistence řasy příjemná. Místo ní můžete rýži a suroviny obalit také v plátku lososa nebo naplnit rýži do taštičky z tofu. Fantazii a chutím se meze nekladou. Jaké suroviny zvolíte pro náplň je také jen a jen na vás. Promyslete si vše dopředu, aby šla příprava sushi hladce a bavila vás.

Užijte si chuť sushi naplno

K sushi se často podává zázvor, který neutralizuje chuť na jazyku. Pokud podáváte nebo zkoušíte různé druhy sushi, je vhodné mezi nimi zázvor zakusovat. Jen díky tomu si opravdu každý kousek náležitě vychutnáte a nebude vás trápit pachuť v ústech. K dochucení se také podávají různé omáčky, nejčastěji sójová nebo wasabi.

Balíme sushi snadno a rychle

Pokud budete připravovat tradičně tvarované sushi, pořiďte si speciální bambusovou podložku. S ní zabalíte sushi rolky opravdu rychle a jednoduše. Pokud při užívání obalíte bambusovou podložku potravinářskou fólií, rýže se nebude příliš lepit a příprava sushi nebude zahrnovat nekonečný úklid.

Příprava sushi v 5 snadných krocích

Ukážeme vám, jak si připravit nejběžnější druh sushi, tedy maki sushi. Jedná se o sushi rýži zabalenou v mořské řase nori plněnou různými ingrediencemi.

1) Připravte si suroviny

Aby vám šla příprava sushi rychle, připravte si vše dopředu. Ryby nebo mořské plody nakrájejte na malé kousky, zeleninu zase na tenké plátky. Suroviny pro plnění použijte maximálně tři, více surovin by se vám hůře zabalovalo.

 2) Uvařte rýži

Příprava sushi začíná uvařením sushi rýže. Tu nejdříve propláchněte, poté ji vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla sushi rýže celá ponořená. Vodu s rýží dáme vařit a v průběhu několikrát lehce promícháme. Že je rýže hotová poznáte tak, že v hrnci nebude žádná voda.

3) Udělejte si nálev k ochucení rýže

Nechte sushi rýži vychladnout a mezitím si připravte jednoduchý nálev k jejímu ochucení. Ten vytvoříte smícháním 60 ml rýžového octa, 40 g cukru a 10 g soli. Toto množství se doporučuje na 1 kg rýže, pokud jí máte méně, nemusíte se ale bát – nálev vám v lednici vydrží i několik měsíců. Kousek nálevu si dejte stranou, použijete ho při balení sushi.

4) Balíme

Mořskou řasu položte na bambusovou podložku a na řasu vrstvěte rýži, asi 2 cm od horního okraje. Pokud se vám bude rýže lepit na prsty, namočte si je. Na rýži poté pokládejte vybrané suroviny, a to zhruba doprostřed. Dejte jich takové množství, aby se vám sushi podařilo dobře zabalit. Volný okraj sushi potřete nálevem, díky octu se lépe spojí, a začněte pomalu rolovat. Rolujte od kraje, na kterém je rýže, směrem k volnému okraji potřenému nálevem.

5) Krájíme a podáváme

Zabalenou rolku nakrájejte zhruba na 2 cm kousky a podávejte spolu se zázvorem a omáčkami. Jako aperitiv můžete podávat sake, což je tradiční japonské rýžové víno.

Leave a Reply