Hitem letošního podzimu jsou dýně!

Dýně byla pro mnohé z nás donedávna pouze symbolem amerického Halloweenu. Jak se tato americká rostlina postupně rozšiřovala také u nás, rostla její obliba a dnes už má své pevné místo i v české kuchyni. A nejlepším časem pro její využití je právě podzim.

K podzimu patří také kořenité a dřevité vůně – podívejte se na 6 nejlepších.

Není dýně jako dýně

Dýní rozlišujeme několik druhů. Obecná, známá také pod názvem tykev obecná, je typická svou výraznou oranžovou barvou a kulatým tvarem. Právě z těchto dýní se vyřezávají halloweenské ozdoby. Mezi další druhy patří špagetová, která je podlouhlá a žíhaná. Své využití nachází v kuchyni, protože je velmi lahodná a pokud se tepelně zpracuje, rozpadá se na drobná vlákna. Máslová má jemnou chuť a hodí se proto do sladkých pokrmů – vynikající je také marmeláda z ní. Nejoblíbenějším druhem u nás je ale bezesporu hokkaido. Je menší a oranžová, chutná trochu po oříšcích a dělají se z ní vynikající polévky.

Dýňová polévka

Snad vůbec nejoblíbenějším a nejčastěji podávaným pokrmem z dýně je polévka. Její příprava je opravdu jednoduchá a nezabere příliš času. Stačí pokrájet dýňovou dužinu na menší kostky a osmažit je na másle spolu s na jemno nakrájenou cibulí a několika stroužky česneku. Po 3 minutách dušení zalijte zeleninovým vývarem, nechte přivést k varu, přidejte sůl, pepř a podle vaší chuti také například zázvor nebo citrónovou šťávu. Vařte na mírném plameni asi 20 minut a po vychladnutí polévku rozmixujte. Ozdobit ji můžete dýňovými semínky.

Neláká vás dýňová polévka? Najděte si jinou polévku, která vás zahřeje!

Nejen chutná, ale také zdravá

Dýně se tak velké oblibě těší zejména díky své exotické chuti, kterou nedokáže napodobit žádná z domáckých plodin. Dýně je ale oblíbená také pro své vynikající účinky na naše zdraví a pohodu. Je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů a velmi bohatá je také na vlákninu. Milovníky dietních a zdravých jídel zase potěší její nízká hodnota kalorií. Pomáhá při onemocnění ledvin, žaludku či srdce.

Nebojte se s dýní experimentovat

Kromě vynikající polévky lze z dýně také připravit sladké koláče, bábovky, cookies či muffiny. Vynikajícím chuťovým zážitkem je také dýňový chlebíček s rozinkami a ořechy nebo dýňové kari se zázvorem. Z dýně se rovněž dělají skvělé omáčky či džemy. A určitě vyzkoušejte také salát z dýně. Receptů z dýní je plný internet a každý si jistě najde to své. Pokud nemáte s dýní a její chutí zkušenosti, nebojte se a směle do toho! Určitě budete příjemně překvapeni, jak lahodné pokrmy z dýně jsou. A přitom tak nízkokalorické a hlavně zdravé!

Všechny potřebné ingredience seženete na kasa.cz!

Leave a Reply