5 polévek, které vás na podzim zahřejí

Rekordně vysoké teploty střídají teploty rekordně nízké. Pokud vás také trápí chladné a sychravé počasí a hledáte něco na zahřátí, podívejte se na našich 5 receptů. Tyto polévky jsou chutné a zdravé, takže vás ochrání nejen před podzimním větrem, ale také před všemi možnými nemocemi.

1) Polévka z pečených paprik

Ingredience: 4 velké červené papriky, 1 středně velká cibule, 2 mrkve, 1 řapík celeru, 1 lžička koření garam masala, zeleninový nebo kuřecí vývar, olivový olej, zakysaná smetana, sůl, pepř

Postup: Papriky potřete olejem a nechte péct z obou stran v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 15 minut, dokud nebudou mít lehce zčernalý povrch. Zchladlé papriky rozkrojte napůl, odstraňte semínka a začernalou slupku. V hrnci na rozpáleném oleji orestujte cibulku, poté přidejte mrkev a celer a okořeňte garam masalou. Po zhruba 5 minutách přilijte vývar a přiveďte k varu. Po 20 minutách přidejte pečené papriky a nechte ještě 10 minut vařit. Dochuťte solí a pepřem, rozmixujte a zjemněte zakysanou smetanou.

2) Pikantní zeleninová polévka

Ingredience: 1 velká cibule, 1/2 květáku, 2 batáty, 1 menší cuketa, olej, kurkuma, římský kmín, 1 chilli paprička, sůl, pepř,

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, květák nahrubo a batáty a cuketu nakrájejte na kostičky. V hrnci na oleji zpěňte cibuli, okořeňte ji lžičkou kurkumy a římského kmínu a přisypte nakrájenou zeleninu. Chvíli nechte orestovat a poté přilijte asi 800 ml vody. Přiveďte k varu, osolte a vařte na mírném plameni, dokud nebude zelenina zcela měkká. Na konec přidejte chilli papričku a dochuťte solí a pepřem.

Nakupte vše, co potřebujete, na kosik.cz!

3) Vydatná pórková polévka s čočkou

Ingredience: 2 velké brambory, 1 hrnek červené čočky, 1 pórek, olej, mletý kmín, libeček, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na malé kostky, zalijte vroucí vodou, přidejte sůl, pár lístků libečku, mletý kmín a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Zatímco se vaří brambory, dejte vařit také čočku. Pórek nakrájejte na větší kusy a orestujte jej na pánvi. Spolu s bramborami jej přidejte k čočce, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.

4) Polévka z cukety a brambor

Ingredience: 1 středně velká cuketa, 3-4 větší brambory, 1 cibule, zakysaná smetana, libeček, petrželka, kari, olej, sůl

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na oleji. Cuketu a brambory nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina alespoň 1 cm pod vodou. Ochuťte kari a solí a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Poté odstavte, přidejte libeček, petrželku a zakysanou smetanu a polévku po vychladnutí rozmixujte dohladka.

5) Dýňová polévka s jablky

Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, zázvor, kari, 1,5 kg dýňové dužiny, 2–3 jablka, 1 l zeleninového vývaru, sůl, citronová šťáva, máslo

Postup: Nakrájenou cibuli osmahněte na másle a přidejte česnek a nastrouhaný zázvor. Okořeňte kari a 2-3 minuty opékejte. Přidejte dýňovou dužinu nakrájenou na kostičky, pokrájená jablka a zeleninový vývar. Vařte přibližně 30 minut, osolte a dochuťte citronovou šťávou. Polévku rozmixujte dohladka.

Nechte se inspirovat a podívejte se na další úžasné recepty z dýní!

Leave a Reply