6 důvodů, proč jíst sushi

Už jste sushi vyzkoušeli, jste na něj odborníci a nebo jste se ho vždy zdráhali ochutnat, protože syrové ryby přece nejíte? Základem je vařená rýže a sladkokyselá omáčka sushinoko, ostatní ingredience jsou jen na fantazii toho, kdo je připravuje. Vyzkoušet tedy můžete sushi s uzeným lososem, zeleninové nebo s houbami. Připravili jsme pro vás seznam 6 důvodů, proč tento japonský pokrm prostě musíte ochutnat!

1) Sushi je exotické

Název tohoto pokrmu bychom mohli přeložit jako „kyselá chuť“. Postupně k nám proniká mnoho cizokrajných kuchyní a ta asijská patří rozhodně mezi nejoblíbenější. V našich končinách se ze sushi stala oblíbená pochoutka zejména pro svou exotičnost a netradiční kombinaci surovin a chutí.

2) Sushi je zdravé

Obliba této pochoutky pramení také z vysokého obsahu kvalitních a zdraví prospěšných surovin. Rybí maso obecně obsahuje velké množství bílkovin, jódu a různých vitamínů. Kromě ryb se k přípravě používají i jiné mořské dary, které mají obdobně znamenité vlastnosti. A samozřejmě, že zelenina nebo houby nezůstávají pozadu. Ať už si ho připravíte nebo necháte připravit jakkoliv, vždy bude tento pokrm bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a nenasycených kyselin.

3) Sushi je dietní

Zdravý životní styl sestává také ze zdravého stravování. A jak jsme si řekli výše, japonská pochoutka obsahuje mnoho kvalitních a zdraví prospěšných látek. Zároveň ale obsahuje jen minimální množství tuku a kalorií, takže se opravdu nemusíte bát kil navíc. A je tak vhodnou stravou i pro ty, kteří musí dodržovat různé diety ze zdravotních důvodů. Pokud budete konzumovat variantu z ryb nebo z mořských plodů, přijmete téměř polovinu doporučené denní dávky bílkovin. Sushi je navíc velmi syté, a tak jej nemusíte sníst hodně, abyste zahnali hlad. I po psychické stránce budete mít díky tomuto japonskému pokrmu lepší pocit.

 4) Sushi je rozmanité

Už jsme si řekli, že základní surovinou nemusí být nutně syrová ryba. Druhů je opravdu mnoho a liší se v několika vlastnostech. V rýži může být obalena pouze jedna surovina, ale může jich být také hned několik. Jednotlivé druhy se liší také tím, jakým způsobem je rýže tvarována či zda je zabalena v mořské řase nebo je jí plněna taštička z tofu. Ať už máte rádi cokoliv, nabídka druhů je natolik velká, že si vybere opravdu každý.

 5) Sushi je oblíbené

Obliba tohoto japonského pokrmu opravdu roste. Téměř v každém větším městě narazíte na restauraci, ve které se můžete blíže seznámit s japonskou kuchyní. Kromě tradičního stylu zde můžete vyzkoušet i japonské polévky, předkrmy, saláty, dezerty nebo dokonce nápoje. A pokud se vám nechce nikam vyrážet, mnoho z těchto restaurací nabízí i dovoz. Můžete si tak vychutnat to nejlepší z japonské kuchyně, aniž byste museli vytáhnout paty z domu.

6) Sushi je snadné

Příprava není nic náročného, což dokazuje velké množství článků, foto návodů nebo videí o tom, jak udělat sushi doma. Vzhledem k jeho velké oblibě také není problém sehnat všechny potřebné ingredience a pomůcky. V mnoha větších obchodech ty nejzákladnější suroviny najdete a pokud ne, můžete si je objednat přes internet. Chcete-li svou návštěvu překvapit a připravit jim něco netradičního s nádechem exotiky, naučte se připravovat to nejlepší z Japonska.

Leave a Reply